Wikipedia

Arama sonuçları

28 Nisan 2021 Çarşamba

Zehirli Madde Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 



Zehirli Madde Güvenliği

 

Bu piktogram , yapılacak işlerde zehrili maddelerin kullanıldığını belirtir.

 

 

 

Toxic Substance Safety

 

 This pictogram indicates that toxic substances are used in the work to be done.


Yangın Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 



Yangın Güvenliği Piktogramı

 

 

Bu piktogram ,yapılacak işlerde yangın çıkabileceğini belirtir ve bunu önlemek için gerekli önlemlerin alınmasının gerektiğini ifade eder.

 

 

 

Fire Safety Pictogram

 

 

This pictogram indicates that there may be a fire in the work to be done and that the necessary precautions should be taken to prevent this.


Yakıcı Madde (TR) (ENG) - Gikal


 



Oksitleyici Madde Piktogramı

 

 

Maddelerin yanmasına (oksitlenmesine) ve paslanmasına sebep olan madde grubudur. Yakıcı maddeler hidrojen peroksit (H2, O2), ozon (O3), klorat asidi (HCIO3), kromik asit (H2CrO4) gibi maddelerdir. Bu tür maddelerin üzerinde yandaki uyarı işareti bulunur. Bu maddelerle çalışılırken maddenin deriyle ve gözle temasından kaçınılmalıdır; gözlük, önlük ve eldiven kullanılmalıdır. Yakıcı maddeler, yanıcı madde grubundaki maddelerle yan yana bulundurulmamalıdır.

 

 

 

Oxidizing Substance Pictogram

 

It is a group of substances that cause substances to burn and rust. Flammable substances are substances such as hydrogen peroxide (H2, O2), ozone (O3), chlorate acid (HCIO3), chromic acid (H2CrO4). Such items have a warning sign. When working with these substances, contact of the substance with the skin and eyes should be avoided; goggles, aprons and gloves should be used. Corrosive substances should not be kept side by side with substances in the flammable substance group.


Toksik (TR) (ENG) - Gikal


 



Toksik Piktogramı

 

 Bu piktogram ,  yapacağımız işlerde kullanacağımız maddelerin ağız , deri ve solunum yoluyla zehirlenmelere yol açacağını belirtir. Kanserojen etkileri olabilir ve vücudumuzla temas edilmemelidir. Zehirlenme belirtileri görüldüğü anda tıbbi yardım alınmalıdır.

 

 

 

Toxic Pictogram

 

 This pictogram indicates that the substances we will use in our work will cause poisoning by mouth, skin and respiration. It can have carcinogenic effects and should not be in contact with our body. Medical assistance should be sought as soon as symptoms of poisoning appear.


Ekotoksik (TR) (ENG) - Gikal












Ekotoksik Piktogramı

 

Bu piktogram , yapacağımız işlerde kullanacağımız maddelerin doğaya ve sudaki canlılara zararlı olduğunu belirtir. Kullandığımız madde atıklarının doğaya kontrolsüzce atılmaması gerekir.

 

 

 

Ecotoxic Pictogram

 

This pictogram indicates that the materials we will use in our works are harmful to nature and aquatic creatures. The waste materials we use should not be thrown into the nature uncontrolled.


Tahriş Edici Madde (TR) (ENG) - Gikal


 


Tahriş Edici Madde Piktogramı

 


Bu piktogramın  bulunduğu maddeler alerjik deri reaksiyonlarına sebep olur. Ozon tabakasına zarar verebilir ve vücutla göz temasından kaçınılmalıdır. Bu maddeleri kullanırken koruyucu giysi giyilmelidir.




Irritant Pictogram


 Substances with this pictogram cause allergic skin reactions. It can damage the ozone layer and eye contact with the body should be avoided. Protective clothing should be worn while using these substances.

Sıcak Cisim Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 



Sıcak Cisim Piktogramı

 

 

Bu piktogram , yapılacak işte bir ısıtıcının veya sıcak bir yüzeyin olduğunu belirtir. El , ayak ve diğer organların yanmamasına dikkat edilmelidir.

 

 

 

Hot Body Pictogram

 

 

This pictogram indicates that there is a heater or a hot surface in the work to be done. Care should be taken not to burn hands, feet and other organs.


Radyoaktivite (TR) (ENG) - Gikal


 



Radyoaktif Piktogramı

 


Bu piktogram , yapacağımız işlerde kullandığımız maddelerin radyasyona neden olabileceğini belirtir. Canlı dokusuna kalıcı hasar veren kanserojen etki yapar. Bu piktogramın bulunduğu yerlerden uzak durulmalıdır veya koruyucu giysilerle gerekli önlemler alınmalıdır.

 

 

 

Radioactive Pictogram

 

 This pictogram indicates that the materials we use in our work can cause radiation. It has a carcinogenic effect that causes permanent damage to living tissue. The places where this pictogram is present should be avoided or necessary precautions should be taken with protective clothing.

Patlayıcı Madde (TR) (ENG) - Gikal

 





Patlayıcı Madde Piktogramı

 

Atmosferik oksijen olmadanda ani gaz yayılımı ile ekzotermik tepkime verebilen veya kısmen kapatıldığında ısınma ile kendiliğinden patlayan maddelere patlayıcı madde denir. Bu tür maddelerin üzerinde  patlayıcı madde piktogramı  bulunur. Bu sembolün bulunduğu maddeler ateşten, ısıdan, darbeden, uzak tutulmalıdır.

 

 

 

Explosives Pictogram

 

Explosive substances are substances that can give an exothermic reaction with sudden gas spreading without atmospheric oxygen or that explode spontaneously with heating when partially closed. Such items have an explosive substance pictogram on them. Items with this symbol should be kept away from fire, heat, impact.


Kırılabilir Cam Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 



Kırılabilir Cam Piktogramı

 

 

Bu piktogram , cam malzemelerin kırılgan olduğunu belirtir. Cam malzemelerin aşırı ısıtılmamasına ve ani sıcaklık değişimlerine maruz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

 

 

 

Breakable Glass Pictogram

 

 

This pictogram indicates that glassware is fragile. It should be ensured that glassware is not overheated and exposed to sudden temperature changes.


Isı Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 



 Isı Güvenliği Piktogramı

 

 

Bu piktogram sayesinde yapacağımız işlemde çok sıcak bir yüzeyin veya bir ısıtıcının olduğunu belirtir. Başta el ve ayak olmak üzere diğer organlarımızın yanmaması için ısıya dayanıklı eldiven kullanılmalıdır.

 

 

 

 

Heat Safety Pictogram

 

 Thanks to this pictogram, it indicates that there is a very hot surface or a heater in the process we will do. Heat-resistant gloves should be used to prevent burning of other organs, especially hands and feet.


Göz Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 



Göz Güvenliği Piktogramı

 

 

Bu piktogram , deneye başlamadan önce gözlük takılmasını belirtir. Gözlüksüz çalışılması durumunda göz sağlığı için zarar vericidir.

 

 

 

 

Eye Safety Pictogram

 

 

This pictogram indicates the wearing of glasses before starting the experiment. It is harmful to eye health in case of working without glasses.


Elektrik Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 



Elektrik Güvenliği Piktogramı

 

Bu piktogram , yapılacak işlerde elektriğin şehir hattından kullanılması gerektiğini belirtir ve güç kaynağını kullanırken iletken kısımlara dokunmanın tehlike arz ettiğini belirtir.

 

 

 

Electrical Safety Pictogram

 

 This pictogram indicates that electricity should be used from the city line in the works to be done and indicates that it is dangerous to touch the conductive parts while using the power supply.

Elbise Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 



Elbise Güvenliği Piktogramı

 

Bu piktogram  , laboratuvar deneylerinde kullanılan malzemelerin elbiselere sıçraması durumunda aşındırıcı etkisinden korunmak için önlük ya da tulum kullanılmasının gerektiğini gösterir.

 

 

Dress Safety Pictogram

 

 This pictogram indicates that the apron or coverall should be used to protect the materials used in laboratory experiments against the corrosive effect when splashed on the garments.


27 Nisan 2021 Salı

Delici Cisim Güvenliği (TR) (ENG) - Gikal


 


Delici Cisim Piktogramı

 

Bu piktogram yapılacak işlerde kesici araçların kullanılacağını belirtir ve iş sırasında yaralanmalara yol açabileceğini belirtir.

 

 

 

Piercing Object Pictogram

 

This pictogram indicates that cutting tools will be used in the work to be done and indicates that it may cause injuries during work.


Periyodik Tablonun 7.periyodu tamamlandı.

 Periyodik Tablodaki Dört Yeni Element İsimlendiriliyor.

    Periyodik tablonun 7. periyodunda yer alan yeni elementler ile ilgili çalışmaları değerlendiren IUPAC, 2020 Ocak ayında 113 numaralı elementin varlığının Japonya’daki Riken Enstitüsü’nde; 115, 117 ve 118 numaralı elementlerin varlığının ise Rusya’daki Dubna Nükleer Araştırmalar Enstitüsü ile ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda yapılan deneylerde kanıtlandığını açıklamıştı. 113, 115, 117 ve 118. elementler, atom numaralarının basamak değerlerini ifade eden sırasıyla ununtrium (Uut), ununpentium (Uup), ununseptium (Uus) ve ununoctium (Uuo) geçici isimleri ile adlandırılmış ve resmi isimlendirme süreci başlamıştı.


    Periyodik tabloya eklenen yeni elementler, bu elementlerin varlığını kanıtlayan araştırmacılar tarafından IUPAC’ın belirlediği kurallara göre isimlendiriliyor. Bu isimler mitolojiden ya da coğrafi yerler, bilim insanları, mineraller gibi farklı kategorilerden seçilebiliyor. Önerilen isimler ve semboller IUPAC tarafından onaylandıktan sonra yeni semboller periyodik tablodaki yerlerini alıyor.

    Buna göre, periyodik tabloya son olarak eklenen 113, 115, 117 ve 118. elementler için sırasıyla nihonium (Nh), moscovium (Mc), tennessine (Ts) ve oganesson (Og) isimleri öneriliyor. Asya’da keşfedilen ilk element olan 113. element için önerilen nihonium ismi Japoncada, Japonya için kullanılan “güneşin doğduğu yer” anlamındaki Nihon kelimesinden geliyor. 115. elementin moscovium adı Rusya’daki Moskova şehrine, 117. elementin tennessine adı ise ABD’deki Tennessee eyaletine atfediliyor. Bu sayede bu elementlerin keşifleri için önemli araştırmaların yapıldığı bu bölgeler onurlandırılıyor. 118. elementin oganesson (Og) ismi ise Rusya’daki Nükleer Araştırmalar Enstitüsü’nden ve ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan araştırmacıların ortak önerisi. Bu isim, özellikle süper ağır elementler ve nükleer fizik alanında önemli katkıları olan Prof. Dr. Yuri Ogenessian’dan geliyor. Bu isimle birlikte, periyodik tabloda ikinci kez bir elementin adı hâlâ hayatta olan bir bilim insanından gelmiş oluyor. İlki adını Nobel ödüllü Glenn Seaborg’dan alan 106 numaralı seaborgium elementi idi.



The Four New Elements In The Periodic Table Are  Named.

 
    IUPAC, evaluating the studies on the new elements in the 7th period of the periodic table, stated that the presence of element 113 in the Riken Institute in Japan in january; He explained that the existence of elements 115, 117 and 118 was proven in experiments conducted at the Dubna Nuclear Research Institute in Russia and the Lawrence Livermore National Laboratory in the USA. Elements 113, 115, 117 and 118 were named with the tentative names ununtrium (Uut), ununpentium (Uup), ununseptium (Uus) and ununoctium (Uuo), respectively, expressing the digit values ​​of their atomic numbers, and the official naming process had begun.

    The new elements added to the periodic table are named according to the rules determined by IUPAC by the researchers who prove the existence of these elements. These names can be chosen from mythology or from different categories such as geographic locations, scientists, minerals. After the proposed names and symbols are approved by IUPAC, the new symbols take their place in the periodic table.

    Accordingly, the names nihonium (Nh), moscovium (Mc), tennessine (Ts) and oganesson (Og) are suggested for the 113th, 115th, 117th and 118th elements that were added to the periodic table, respectively. The name nihonium proposed for element 113, the first element discovered in Asia, comes from the Japanese word Nihon, meaning "the place where the sun rises", used for Japan. The moscovium name of the 115th element is attributed to the city of Moscow in Russia, and the tennessine name of the 117th element to the state of Tennessee in the USA. In this way, these regions where important researches have been made for the discoveries of these elements are honored. The name of the 118th element oganesson (Og) is a joint recommendation of researchers from the Nuclear Research Institute in Russia and Lawrence Livermore National Laboratory in the USA. This name, especially in the field of super heavy elements and nuclear physics, who made important contributions to Prof. Dr. It comes from Yuri Ogenessian. If this name is affirmed, for the second time in the periodic table, the name of an element will come from a scientist still alive. The first was element 106 seaborgium, named after Nobel laureate Glenn Seaborg.


Kılıçoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Tuğçe'ye teşekkürler.

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/

Nisan Ayı Etkinliklerimiz EBAL

 Nisan Ayı Etkinliklerimiz Eşref Bitlis Anadolu Lisesi



Karışık grup çalışmaları

On 25.04.2021, at 14:00, we exchanged ideas with our students
 in the e-exhibition group by talking about the works we will design.


 

NEPTÜNYUM ELEMENTİ


 

FLEROVİYUM ELEMENTİ


 

26 Nisan 2021 Pazartesi

Nisan Ayı etkinliklerimiz EKAL

Kılıçoğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin Nisan ayı etkinlikleri. Kahoot uygulaması ile laboratuvar güvenlik sembolleri uygulaması, Bulmaca ile periyodik tablo etkinliği, Mentimetre çalışmaları, Geri dönüşüm ile metal-kağıt-plastik ürün elde edilmesi çalışmaları yapılmıştır.

 


Periodic Table Puzzle

Kılıçoğlu Anatolian High School students discovered the easy way to learn the elements with the puzzle activity. 







Klor (TR) (ENG) - Ekal

 




Klor, VIIA grubunda bulunan hafif, keskin kokulu, yeşilimsi sârı renkli, tahriş edici ve zehirleyici bir gazdır. Havadan 2,5 kat ağır olan klor ilk zamanlar bir bileşik olarak kabul ediliyordu. Klor (Cl) 17 atom numarasına sahip, 35.5 gr ağırlığında, oda sıcaklığında gaz halde bulunan, halojen grubundan bir elementtir. Klor ilk olarak 1774 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedildi. 1810 yılında ise bugünkü ismi Humphry Davy tarafından verildi. Klor sanayide en çok doymuş tuz çözeltisinin elektrolizi yoluyla üretilir. Bazen de erimiş sodyum kloründen elde edilir. Klor ve bileşikleri kent içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılır. Evlerde kullanılan mikrop öldürücülerin, çok sayıda doğal ve yapay maddelerin üretilmesinde yararlanılır.







Chlorine is a light, pungent, greenish-yellow colored, irritating and toxic gas contained in VIIA. Chlorine, 2.5 times heavier than air, was first considered a compound. Chlorine (Cl) is a halogen element with 17 atomic number, 35.5 g weight, gaseous in the room.Chlorine was first discovered by Carl   Wilhelm Scheele in 1774. In 1810, its present name was given by Humphry Davy. Chlorine is mostly produced in industry by electrolysis of saturated salt solution. Sometimes it is obtained from molten sodium chlorine. Chlorine and its compounds are used in the disinfection of urban drinking water. It is used in the production of a large number of natural and artificial substances, including germicides used at home. 

Argon (TR) (ENG) - Ekal

 



Argon, periyodik tablonun 8A grubunda yer alan element. Simgesi Ar’dir. Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Soygazlardandır. 8. grup elementlerinde 3. sıradadır. Sanayide gazla doldurulan elektrik lambalarında yaygın olarak kullanılır. Proton sayısı 18'dir. Dünya atmosferinde %1'den az oranda bulunmakta ve böylece en yaygın soy gaz olmaktadır. 1785 yılında havada argon olduğu ilk defa Henry Cavendish tarafından iddia edilmiş ve 1894 yılında Lord Rayleigh ve William Ramsay tarafından keşfedilmiş. İnert bir elementtir. Gaz ve sıvı formda bulunabilir. Havada bulunur ve saf olarak havadan ayrıştırılması ile elde edilir.  Elektrikli aydınlatma ampullerinde ve floresan tüplerde kullanılır. Elektrik arklarıyla yapılan kesim ve kaynak işlemlerinde, ayrıca, silikon ve germanyum kristallerinin üretiminde koruyucu soygaz olarak kullanılır. Titanyum ve benzeri reaktif elementlerin eldesinde rol oynar. Radyasyon seviyelerini ölçen Geiger sayaçlarında da kullanılır.







Argon is the element in group 8A of the periodic table. Its symbol is Ar. It is a colorless, odorless and tasteless gas. It is one of the noble gases. It ranks 3rd in the 8th group elements. It is widely used in industry for gas-filled electric lamps. The number of protons is 18. It is present in less than 1% of the Earth's atmosphere and is thus the most common noble gas. Argon in the air was first claimed by Henry Cavendish in 1785 and discovered by Lord Rayleigh and William Ramsay in 1894. It is an inert element. It can be found in gas and liquid form. It is found in air and is obtained by separating it from pure air. It is used in electric light bulbs and fluorescent tubes. It is used as protective inert gas in cutting and welding processes with electric arcs, as well as in the production of silicon and germanium crystals. It plays a role in obtaining titanium and similar reactive elements. It is also used in Geiger meters that measure radiation levels.




Neon (TR) (ENG) - Ekal

 




Neon, sembolü "Ne" ve atom numarası 10, atom ağırlığı 20,1797   olan kimyasal bir elementtir.  8A grubunda yer alana asal bir gaz olan neon; standart koşullar altında renksiz, kokusuz ve tek atomlu bir gazdır. Hava ile kıyaslandığında daha az yoğun olduğu görülmektedir. Neon elementi William Ramsay ve Morris Travers tarafından 1898 yılında yapılan bir deneyde, havadan oksijen, argon ve karbondioksitin ayrıştırılmasıyla keşfedilen üç elementten biri olarak (kripton ve zenon ile birlikte) ortaya çıkmıştır. Akla gelen ilk kullanım alanı renkli reklam aydınlatmaları olsada; yüksek voltaj göstergelerinde, paratonerlerde, dalga metre tüplerinde ve televizyon tüplerinde de neon kullanılır. Gaz lazerlerinin yapımında, helyumla birlikte kullanılır.







Neon is a chemical element with symbol "Ne" and atomic number 10, atomic weight 20,1797. Neon, an inert gas in the 8A group; It is a colorless, odorless and monatomic gas under standard conditions. It appears to be less dense compared to air. The neon element emerged as one of three elements (along with krypton and xenon) discovered by the separation of oxygen, argon and carbon dioxide from the air in an experiment conducted by William Ramsay and Morris Travers in 1898. Although the first area of use that comes to mind is colored advertising lighting; Neon is also used in high voltage indicators, lightning rods, wave meter tubes and television tubes. Used with helium in the construction of gas lasers.



Brom (TR) (ENG) - Ekal

                                        



                                                   



Brom elementinin kimyasal sembolü "Br"dir. Periyodik cetvelin dördüncü periyodunun 7A grubunda bulunmaktadır. Atom numarası 35 ve kütle numarası ise 79.904'tür. Erime noktası 265.95 K (-7,2°C veya 19,0°F) ve kaynama noktası ise 331.95 K (58,8°C veya 137,8°F) olarak ölçülmüştür. Oda koşullarında sıvı fazda bulunmaktadır. Periyodik tabloda bulunduğu grubun genel adı halojenlerdir. Yoğunluğu ise 3,11 gram/cm3'tür. Brom ilk defa 1826 yılında Antoine Balar tarafından keşfedilmiştir. Adı Yunanca dışkı gibi bir koku anlamına gelen “bromos” kelimesinden gelmektedir. Brom bileşikleri sanayide ve laboratuvarda geniş kullanım alanlarına sahiptir. Elektronegatif yapısı sebebiyle kolayca tuz oluşturabilir ve doğada en çok alkali ve toprak alkali metallerin tuzları olarak bulunur. Brom elektronegatif yapısı sayesinde organik sentezlerde kullanılmaktadır.








The chemical symbol for the element Bromine is "Br". It is in group 7A of the fourth period of the periodic table. Its atomic number is 35 and its mass number is 79.904. Its melting point is measured at 265.95 K (-7.2 ° C or 19.0 ° F) and its boiling point at 331.95 K (58.8 ° C or 137.8 ° F). It is in liquid phase under room conditions. The general name of the group in the periodic table is halogens. Its density is 3.11 grams / cm3.  Bromine was first discovered in 1826 by Antoine Balar. Its name comes from the Greek word "bromos", which means a smell like feces. Bromine compounds have wide usage areas in industry and laboratories. It can form salt easily due to its electronegative structure and it is found in nature mostly as the salts of alkali and alkaline earth metals. Bromine is used in organic synthesis thanks to its electronegative structure.


Kripton (TR) (ENG) - Ekal

 



Kripton (Kr) periyodik tablodaki Grup 18'de bulunan nadir gazlar grubuna dahil olup (soygazlar), nispeten az sayıda kimyasal bileşik oluşturur. Kripton soygazının atom numarası 36'dir. Havadan yaklaşık üç kat daha ağır olan kripton; renksiz, kokusuz, tatsız ve tek atomludur. Kripton 30 Mayıs 1898'de İskoç kimyager Sir William Ramsay ve İngiliz kimyager Morris M. Travers tarafından sıvılaştırılmış hava üzerinde çalışırken keşfedildi. Yapılan deneyde sıvı havanın daha uçucu bileşenleri kaynadıktan sonra, az miktarda geriye kalanın sıvı kripton olduğu keşfedildi. Kriptonun çoklu emisyon hatları, iyonize kripton gazının deşarjlarının beyazımsı görünmesini sağlar ve bu da kripton bazlı ampullerin fotoğrafçılıkta beyaz ışık olarak kullanılmasını sağlar. Kripton, yüksek hızlı fotoğrafçılık için bazı fotoğraf flaşlarında kullanılır.







Krypton (Kr) belongs to the group of rare gases in Group 18 of the periodic table (noble gases), forming a relatively small number of chemical compounds. The atomic number of krypton noble gas is 36. Krypton, about three times heavier than air; It is colorless, odorless, tasteless and monatomic. Krypton was discovered on May 30, 1898 by Scottish chemist Sir William Ramsay and British chemist Morris M. Travers while working on liquefied air. In the experiment, it was discovered that after the more volatile components of liquid air boiled, a small amount of the rest was liquid krypton. The multiple emission lines of krypton make discharges of ionized krypton gas appear whitish, which allows krypton-based bulbs to be used as white light in photography. Krypton is used in some photographic flashes for highspeed photography.

Eşref Bitlis Anatolian High School hook puzzle study


 A hook puzzle study in which Eşref Bitlis Anatolian High School students are asked about the properties of the elements in the periodic system.

NİHONYUM ELEMENTİ


 

TALYUM ELEMENTİ


 

İNDİYUM ELEMENTİ


 

SİLİSYUM ELEMENTİ


 

GALYUM ELEMENTİ


 

KURŞUN ELEMENTİ


 

Fenerbahçe Anatolian High School