Wikipedia

Arama sonuçları

18 Nisan 2021 Pazar

Radyum (TR) - Gikal


 


RADYUM


Radyum elementi, "Ra" sembolü ile gösterilmektedir. Periyodik tablonun 2A grubunun yedinci periyodunda bulunur ve atom numarası 88 dir. Toprak alkali metallerin en ağır olanıdır.

 Oda sıcaklığında katı halde bulunur. Sürekli içe işleyen öldürücü ışınlar çıkartma özelliğine ‘’radyoaktivite’’ denir. Radyoaktif bir element olan Radyum aynı zamanda gümüş renkli, parlak ve yumuşaktır.

Radyum, 1898 yılında Marie Curie ve eşi Pierre Curie tarafından bulunmuştur. Bu iki bilim insanımız, Uranit kalıntısını, çeşitli işlemlerden geçirerek içindeki maddeleri bulmaya ve ayrıştırmaya çalışıyorlar. O zamanlar radyoaktivitenin zararları bilinmediğinden bu işlemleri, gereken tedbirleri almadan yapıyorlar. Bu uranit kalıntısından buldukları ilk elemente Marie Curie, ana yurdunun adından esinlenerek Polonyum adını veriyor, sonradan buldukları ve ancak 1 mg elde edebildikleri elemente ise ‘’ışın saçan’’ anlamında Radyum diyorlar. Ayrıca Marie Curie radyum ile ilgili çalışmaları sayesinde Nobel Ödülü kazanan ilk kadın ve 2 kez Nobel Ödülü kazanan ilk insan olmuştur.

Radyum, uranyumdan 1 milyon kat daha fazla radyoaktivitesi olan bir elementtir. İlk keşfedildiği yıllarda kendiliğinden ışık yayması sebebiyle; saat kadranlarının boyalarında, diş macunlarında, suda, çikolatalarda ve daha pek çok yerde kullanılmıştır. Haliyle arkasından pek çok hastalıklar ve  ölümler getirmiştir. 1920’li yıllardan neredeyse 1970’lere kadar radyum sebebiyle ölümler yaşanmıştır. Saat kadranlarını, kendiliğinden parlayan radyum içeren boya ile boyamaktan radyasyon zehirlenmesi geçiren kadın fabrika işçilerine tarihte ‘’ Radyum Kızları ‘’ denilmiştir.






http://tr.wikipedia.org/
http://www.fmo.org.tr/
http://evrimagaci.org/





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School