Wikipedia

Arama sonuçları

26 Nisan 2021 Pazartesi

Neon (TR) (ENG) - Ekal

 




Neon, sembolü "Ne" ve atom numarası 10, atom ağırlığı 20,1797   olan kimyasal bir elementtir.  8A grubunda yer alana asal bir gaz olan neon; standart koşullar altında renksiz, kokusuz ve tek atomlu bir gazdır. Hava ile kıyaslandığında daha az yoğun olduğu görülmektedir. Neon elementi William Ramsay ve Morris Travers tarafından 1898 yılında yapılan bir deneyde, havadan oksijen, argon ve karbondioksitin ayrıştırılmasıyla keşfedilen üç elementten biri olarak (kripton ve zenon ile birlikte) ortaya çıkmıştır. Akla gelen ilk kullanım alanı renkli reklam aydınlatmaları olsada; yüksek voltaj göstergelerinde, paratonerlerde, dalga metre tüplerinde ve televizyon tüplerinde de neon kullanılır. Gaz lazerlerinin yapımında, helyumla birlikte kullanılır.







Neon is a chemical element with symbol "Ne" and atomic number 10, atomic weight 20,1797. Neon, an inert gas in the 8A group; It is a colorless, odorless and monatomic gas under standard conditions. It appears to be less dense compared to air. The neon element emerged as one of three elements (along with krypton and xenon) discovered by the separation of oxygen, argon and carbon dioxide from the air in an experiment conducted by William Ramsay and Morris Travers in 1898. Although the first area of use that comes to mind is colored advertising lighting; Neon is also used in high voltage indicators, lightning rods, wave meter tubes and television tubes. Used with helium in the construction of gas lasers.



2 yorum:

  1. Elementlerin bir arada olacağı çalışmaların parçası olan bu yazılar güzel bir şekilde özetlenmiş.Emeğinize sağlık gençler.

    YanıtlaSil
  2. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil

Fenerbahçe Anatolian High School