Wikipedia

Arama sonuçları

18 Nisan 2021 Pazar

Baryum (TR) - Gikal


 



BARYUM


Baryum elementi, ‘’Ba’’ sembolü ile gösterilmektedir. Atom numarası 56 dır ve periyodik tablonun 2A grubunun 6.periyodunda bulunur dolayısıyla bir toprak alkali metaldir. 1808 yılında Sir Humphry Davy tarafından keşfedilmiştir. Adı Yunanca "ağır" anlamına gelen "barys" kelimesinden gelmektedir. 

Oda sıcaklığında katı halde bulunan baryum, element halinde beyaz gri metalik görünümündedir. Metalik baryum yakıldığında elma yeşili rengini alır ve kurşun yumuşaklığındadır. Isı ve elektrik iletkenliği iyi düzeydedir. Ayrıca tel ve levha haline getirilebilir. 

 Özellikleri bakımından diğer toprak alkali metallerden ayrılan baryum, kalsiyum ve stronsiyum; suyu ayrıştırarak hidrojen açığa çıkarır ve hidroksit oluşturur. Bu hidroksitler ısıtıldığında su kaybederek oksit haline döner. Karbonatlarının ısıda kolay ayrışmasına rağmen baryum karbonat, en zor ayrışan bileşiktir. Sülfatları suda erimez. Diğer metallere göre daha uçucudur ve damıtılabilir. Oldukça aktif bir element olan baryum haliyle; su, oksijen, azot, kükürt, hidrojen, amonyak, halojenler ve asitlerle kolayca reaksiyona girebilir. Hava ve diğer oksitleyici gazların bulunduğu ortamda tutulması şiddetli reaksiyona yol açabilir, bu sebeple tehlikelidir.

Baryum, doğada bazı minerallerde bulunur. Yerkabuğunda yaklaşık yüzde 0,05 oranında bulunan baryum, tabiatta en bol bulunan elementler arasında 14. sıradadır. Aktifliği sebebiyle element halinde bulunmaz. Mineralleri, genellikle sıcak su çıkan bölgelerde yoğun olarak görülür. Deniz yosunları, balıklar, bazı bitkiler, toprak ve bazı besinlerde bulunur.



http://tr.wikipedia.org/
https://www.makaleler.com/
https://evrimagaci.org/
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School