Wikipedia

Arama sonuçları

17 Nisan 2021 Cumartesi

Magnezyum (TR) - Gikal

 



MAGNEZYUM


Magnezyum hakkında genel bilgiler:

Magnezyum (Mg), gümüş beyazlığında bir metaldir ve genelde alaşım maddesi olarak kullanılır. En çok kullanılan alaşımı magnezyum-alüminyum alaşımıdır. Kimyasal simgesi ‘’Mg’’,  atom ağırlığı 24,312 ve atom numarası 12’dir. En hafif metallerden biridir ve bu özelliğiyle önem kazanmıştır. Erime noktası 650 derece ve kaynama noktası 1090 derecedir. Toz halindeki magnezyum kolayca tutuşur, alevi parlaktır.

 

Tarihçesi:

Magnezyum, sülfat halinde ilk olarak 1695 yılında bulunmuştur. Epsomda bir maden suyunun kaynatılması sonucu bulunan bu tuz, ilaç olarak uzun yıllar kullanılmıştır. 1808’de Sir H. Davy ilk olarak saf olmayan magnezyum; 1829’da Antoine Bussy çok miktarda saf magnezyum elde etti. Bussy, başlangıç maddesi olarak susuz magnezyum klorür kullandı. 1852’de erimiş magnezyum klorürün elektrolizinden saf magnezyum elde edildi. 1866 yılında Almanya’da geliştirilmiş “Bunsen elektrolitik hücresi” ile ticari ölçülerde elde edilmiştir.


Magnezyum ve doğa:

Dünyanın magnezyum bakımından en zengin kaynağı deniz suyudur. Mineral kayaçlar ve asbest de magnezyum bakımından zengindir.Vücudumuzda bulunan magnezyumun yaklaşık %60’ı kemik ve dişlerin yapısında yer alır. Vücudumuzdaki 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonda etkilidir. Kas ve sinir fonksiyonlarının yürütülmesi, kemik güçlülüğünün sağlanması, kalp ritminin düzeninin sağlanmasıyla birlikte; enerji metabolizması ve protein sentezinde rol almaktadır. Günlük almamız gereken magnezyum miktarı 350 – 500 mg arasındadır.  Düzenli magnezyum alımı önemlidir çünkü vücutta sürekli olarak dolduruması gereken bir magnezyum rezervi vardır.Her ne kadar magnezyum içeren yiyecekler çok çeşitli olsa da tüm bu yiyeceklerin içindeki magnezyum miktarları tek başlarına magnezyum ihtiyacını karşılamada yeterli olmaz. Bu sebeple gün boyunca çeşitli meyve ve sebzeler ile hububat çeşitlerini tüketmek magnezyum ihtiyacının karşılanması için önemlidir. Magnezyum klorofilinin yapı taşlarından biridir, bu sebeple yeşil yapraklı bitkiilerde bolca bulunur.Fındık, tahıl ve deniz ürünleri de magnezyum bakımından zengin besinlerdir.


Başlıca kullanım alanları:

Uçak ve füze yapımı

Demir döküm sanayisi

Eczacılık

İşaret fişekleri ve yangın bombaları

Metalleri tuzlardan ayırma işlemi

İşaret fişekleri ve yangın bombaları


Kaynakça:

www.askimya.com

www.haberturk.com

www.dynavit.com.tr

www.vitaminler.com

www.enerjiportali.com

tr.wikipedia.org


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School