Geri Dönüşüm Nedir
Günlük hayatta kullandığımız temel araç gereçleri bir süre kullandıktan sonra çöpe atmak isteriz. Çünkü ilk günündeki gibi işlevi kalmaz ve eskimeye başlar. Ve dünyamızın hızla büyüyen nüfusuna karşılık dünyamızdaki materyaller yetersiz kalmaya başlıyor. İhtiyacı karşılanamayan ürünlere talep arttıkça üretim duruyor ve ekonomik yönden zararları boy gösterebiliyor. İşte bu noktada geri dönüşüm bizi kurtaracak bir sistem oluyor. Daha detaylı anlatmadan önce isterseniz geri dönüşümün ne olduğuyla alakalı bilgiler vereyim.
Geri dönüşüm , zamanında kullanılmış lakin artık kullanım dışı olan ürünlerin piyasaya yeniden kazandırılmasıdır. Savaşların etkisiyle baş gösteren kaynak sıkıntısı sebebiyle başta ABD olmak üzere devletler insanlarını özellikle metal ve fiber maddeler toplamaları için teşvik etmişlerdir. 2.Dünya Savaşıyla başlayan bu sistem günümüzde hala devam etmektedir ve devletlerin güçlenmesinde etkili olmuştur.
Geri Dönüşümün Faydaları
Geri dönüşümün faydalarını saymak gerekirse en başta kaynaklarımızı verimli kullanmamızı sağlar. Çünkü ekonomiye yeniden kazandırabilen maddeler ile kaynaklarımızı kontrollü bir şekilde koruyabiliriz. Lakin geri dönüşümde her madde geri dönüştürülemez. Kontrollü kaynak kullanımını sağladığı gibi daha az enerji harcanmasını sağlar. Çünkü bir ürünün ham madde olarak çıkarılması ve üretim sürecine dahil edilmesi büyük bir enerji kullanımı gerektirir. Keza geri dönüşümle kullanılmış ürünü yeniden ekonomiye katarsak hem çöp atığımız azalmış olur hemde enerji kullanımında önemli bir tasarruf elde ederiz. Bunun haricinde var olan ürünlerin korunması sebebiyle devletler kaynakları için daha az para harcarlar ve bu sebebiyetle uzun vadede ekonomik yönden büyüme gözlemlenir.
Geri Dönüşümde Dikkat Etmemiz Gerekenler
Öncelikle çöplerimizi sınıflandırarak geri dönüşüme katkı sağlayabiliriz. Bununla beraber çevremizdeki insanları bu konuda bilinçlendirerek devletimize katkı sağlayabiliriz. Eğer çevrenizde geri dönüşüm kutuları bulunmuyorsa belediye ile konuşarak oturduğunuz bölgeye geri dönüşüm kutuları getirtebilirsiniz. Bu sayede hem biriken çöplerimizi verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayabiliriz hemde ekonominin büyümesinde rol alırız.
Kaynakça
https://ekolojist.net/geri-donusum-nedir-nasil-yapilir/
http://pagcev.org/geri-donusum
https://tr.wikipedia.org/wiki/Geri_d%C3%B6n%C3%BC%C5%9F%C3%BCm
https://www.parolaenerji.com.tr/geri-donusum-nasil-yapilir--14
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder