Wikipedia

Arama sonuçları

17 Nisan 2021 Cumartesi

Uranyum (TR) - Gikal


 


URANYUM


Uranyum, radyoaktif bir elementtir. Simgesi "U"dur. Atom ağırlığı 238’dir ve atom numarası 92’dir. Erime noktası 1132 ° C, kaynama noktası ise; 3818 ° C Uranyumun U234, U235 ve U238 gibi doğal ve U233, U236, U237 ve U239 gibi yapay izotoplarının olduğu bilinmektedir. Uranyumun radyoaktif bir element olduğu 1896 yılında  Dimitri Mendeleyev tarafından ispatlanmıştır.Uranyum, cama katıldığı zaman sarı-yeşil bir renk verir. Radyoaktivitesi yüksek bir elementtir. Yüksek yoğunluğa sahiptir. Çelikten daha yumuşaktır. Kolayca yükseltgenir ve ısıtıldığında yanar.


Günümüzün en önemli nükleer enerji hammaddeleri uranyum ve toryumdur. Uranyum doğada asla serbest olarak bulunmaz. Çeşitli elementlerle birleşerek uranyum minerallerini meydana getirir. Yerkabuğunda yüzlerce uranyum minerali vardır; ancak bunların çoğu ekonomik boyutta uranyum içermezler. Nükleer santrallerde kullanılan ve oldukça tehlikeli bir radyoaktif elementtir. Dünya çapında yaygın olarak rezervleri bulunan bu kaynak, çok ciddi tehlikeleri olduğundan dolayı, diğer madenler gibi kolay kolay satılmaz ya da aktarılamaz.


Atom bombasının ham maddesi olan Uranyum, Japonya’da yaşanan trajik bombalamalardaki etkiyi oluşturan temel metallerden biridir. Uranyumun zincirleme çekirdek  tepkimesi ile  gerçekleşen  bir  element  olması ve bu tepkime gerçekleştiğinde ortaya inanılmaz bir enerji çıkarması, Dünya tarihine geçen en büyük insanlık suçlarından biri olan; Hiroşima ve Nagazaki’ye gerçekleştirilen atom bombası saldırısında kullanılmıştır.


Kullanım alanları:

Askerî Kullanım:Uranyum, yüksek etki hızı, yoğunluğu, sertliği ve de yanıcı bir element olmamasından dolayı askerî alanda kullanılmaktadır. Tank ve diğer zırhlı araçlarda zırh yapımında, havacılık alanında uçaklardaki ağırlık dengesini sağlamada ve kalkan yapımında kullanılmaktadır.

Sanayi Alanında Kullanım:Uranyumun sanayi alanındaki en temel kullanım alanı nükleer santrallerdir. 1 kilogram uranyum-235 20 terajoule’e kadar enerji üretebilir. Tam bir füzyon gerçekleştiğinde 1,5 milyon kilogram kömüre eş değer enerji üretilebilir.

Bunların dışında ise, seramik ve mermer üretiminde bir ara madde olarak karşımıza çıkar. Tıpta ve modern tarımda çeşitli amaçlarla kullanılan Uranyumun, dünya üzerinde en fazla rezervinin bulunduğu ülkeler; Amerika, Rusya ve Çin olarak sıralanır. Türkiye’de de 5 uranyum yatağı bulunmakla beraber, henüz bu madenler hakkında aktif bir çalışma başlatılmamıştır



https://evrimagaci.org/uranyum-9977

https://www.mta.gov.tr/v3.0/bilgi-merkezi/uranyum

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/uranyum-nedir-nerelerde-kullanilir-ozellikleri-nelerdir-6242631

https://tr.wikipedia.org/wiki/Uranyum


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School