Berilyum
Periyodik element cetvelinin 2-A grubunda, alkali elementler arasında yer alan berilyumun kimyasal sembolü “Be”dir. Atom numarası 4, atom ağırlığı 9,012’dir. Erime noktası 1287, kaynama noktası 2470 derecedir. Çelik grisi rengindedir. Çelikten esnek, alüminyumdan hafif ve sert bir metaldir. En hafif metallerdendir. Başka bir ifadeyle; hafif ve kırılgan metallerin en sertlerinden biridir. Kimyasal özellikleri bakımından alüminyum ve magnezyumla benzerlik gösterir. Metallere özgü özelliklerin birçoğunu barındırır. Yani metalik ve ametalik özellikler gösterir. Metalik berilyum, çok serttir ve çelik gibi parlaktır.
Berilyum, 1950’li yıllara kadar “glusinyum” olarak bilinen bir elementtir. Esnek, hafif ve sert olan berilyum, tatlı ancak zehirli bir metaldir. Berilyum, dünyada ender bulunan elementlerdendir. Elde edilmesi pahalı olan berilyumun kullanım alanları da sınırlı. Alüminyum ile benzer kimyasal özellikler gösteren berilyum, atom fiziğinin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Nükleer teknolojide kullanılan önemli bir elementtir. Pahalı olması sebebiyle genellikle bazı alaşım ve bileşiklerle birlikte kullanılıyor. Üretimi de sınırlı sayıdaki ülkede yapılan ve ismi pek duyulmayan berilyum, önemli ürünlerde kritik görevler üstlenir.
Berilyumun keşfedilmesi 18. yüzyılın sonlarına doğru gerçekleşiyor. Fransız kimyager Louis-Nicolas Vaquelin, 1798 yılında beril ve zümrüt kristalleri arasında oksit halde berilyum keşfetti. 1828 yılında da kimyagerler Friedrich Wöhler ve Antoine Bussy, birbirlerinden bağımsız olarak baryum klorürü potasyumla indirgeyerek metal berilyum elde etti. Beril minerali, 1925 yılına kadar yalnızca mücevherlerde ve takılarda değerli taş olarak kullanıldı.
https://www.kimyakulubu.com/
https://www.makaleler.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder