Rubidyum
Rubidyum elementi adını Latincede “en koyu kırmızı anlamına gelen rubidus kelimesinden alır. 1861’de kaşifleri Robert Bunsen ve Gustav Kirchhoff ayrıştırdıkları elementin tayfına bakınca daha önce görülmemiş iki koyu kırmızı çizgi gördüler ve renginden dolayı bu elemente rubidyum adını verdiler.
Rubidyum, simgesi Rb, atom sayısı 37, atom ağırlığı 85,46 özgül ağırlığı 1,53 erime noktası 38,9 °C olan, gümüşümsü beyaz renkte, yumuşak ve çok reaktif bir metalik elementtir. Periyodik tabloda 1A (alkali metaller) grubunda 5. periyotta bulunur.
Doğada bol miktarda görülür, ancak üretimi sınırlıdır. Genellikle lityum rafinasyonundan bir yan ürün olarak elde edilir.
Havai fişeklere mor renk vermek için bazen rubidyum nitrat kullanılır.
Bilimsel araştırmalar dışında kullanım alanı kısıtlıdır yani endüstriyel anlamda kullanımı sınırlı olan bir metaldir. Bunun en büyük sebebi pahalı bir metal olmasıdır.
Vakum tüplerinde oksijen kalıntılarını temizlemede, ayrıca özel camların ve ışığa duyarlı hücrelerin üretiminde kullanılır.
Vakum ve katot ışınlı tüplerde iz gazları uzaklaştıran bir gaz alıcı olarak kullanılır. Ayrıca fotosellerin üretiminde kullanılır. Bir katalizör olarak da rubidyumdan yararlanılır.
Ayrıca kolayca iyonize edildiği için, iyon motorlu uzay araçlarında itici yakıt olarak kullanılabilme özelliğine sahiptir. Rubidyum, gümüş ve iyottan oluşan bir bileşiği ise ilginç elektriksel özelliklere sahiptir ve ince film pillerde kullanılabilir.
Rubidyumun kullanım alanlarının tamamı şu şekildedir;
Özel camlar, kalp araştırmaları, fotoseller, gece görüş cihazları, tıbbi görüntüleme cihazları, fiber optik kablolar, atom saatleri, ince film şeklindeki piller, oyun konsolları, dizüstü bilgisayarlar, kameralar, özel gözlükler, termoelektrik jeneratörler…
+ Rubidyum, dünya piyasalarında altından daha değerlidir. Rubidyumun kilogramı 75 bin dolar civarındadır.
+ Rubidyum su ile çok şiddetli ve ekzotermik bir reaksiyona girer. O kadar ki, bu reaksiyonda kullanılan cam kap kırılabilir.
+ Rubidyumla alternatif enerji kaynaklarından çok daha fazla enerji üretilebileceği iddia edilmektedir.
+ Potasyuma benzeyen rubidyum, tütün ve pancar gibi bitkilerde ve maden sularında bulunur
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/periyodik-tablo/rubidyum
https://www.makaleler.com/rubidyum-nedir-ozellikleri-kullanimi
https://www.lafsozluk.com/2010/06/rubidyum-elementi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder