RADON
Radon, simgesi “Rn” olan, radyoaktif bir elementtir. 18.grup, 6.periyota aittir. Renksiz, kokusuz ve tatsız bir bir gazdır, -61,8°C'de (-79,2°F) sıvılaşır ve -71°C'de (-96°F) donar. Daha fazla soğuyan katı radon, turuncu gibi bir renkte ışık yayar. Normal sıcaklıklarda en yoğun gazlardan biridir. Asal gazların en yoğunudur. Suda çözünürlüğü azdır; ancak hafif soy gazlardan daha fazla çözünür. Radon nadir bir elementtir çünkü tüm izotopları kısa ömürlüdür.Radonun en kararlı izotopu olan “Radon-222”nin yarılanma ömür 3,8 gündür. Ayrıca radon kaynağı olan radyum da doğada nadir bulunur.
Latince “parlayan” anlamına gelen “niton” veya “nitens” kelimelerinden türetilen radona ilk keşfedildiğine radyum denilmiştir. Ancak 1923 yılında “radon” olarak anılmaya başlanmıştır.
Radyoaktifliği sebebiyle kanserojen etkisi olan radon evlerde birikebilir ve gerekli önlemler alınmadığı zaman öldürücü etkisi olan bir gazdır. Radonun, akciğer kanserine yol açan sigaradan sonra en tehlikeli madde olduğu açıklanmıştır. Dünyadaki bütün akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 10’unun radondan kaynaklandığı tahmin edilmektedir.
Akciğerlerde depolanarak kanser oluşumunu tetiklediği veya hızlandırdığı belirlenmiştir. Yani uzun vadede akciğer kanserine yol açan bir gazdır.
Kullanım alanları:
Bazı hastanelerde kanser tedavisi olarak kullanılır.
Deprem tahminlerinde de kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder