Wikipedia

Arama sonuçları

8 Mayıs 2021 Cumartesi

Polonyum (TR) - Gikal


 


POLONYUM:


Polonyum, "Po" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 84 olan kimyasal bir elementtiir. Adını, elementi ilk izole eden Marie Curie'nin anavatanı Polonya'dan almıştır.  Kütle numarası 210’dur, 6.grup, 16.periyot elementidir ve oda sıcaklığında katı halde bulunur. Marie Curie ve Pierre Curie tarafından 1898 yılında keşfedilmiştir. Keşfedilen en radyoaktif ve en toksit elementtiir. Ayrıca ilk keşfedilen radyoaktif element olma unvanına da sahiptir.En tehlikeli radyoaktif elementlerden biridir. Uranyumdan 400 kat daha radyoaktiftir. Stabil izotopları yoktur ve doğada oldukça nadir bulunur. Erime noktası 254 °C  (489 °F)<, kaynama noktası 962 °C  (1,764 °F)< ve yoğunluğu santimetre küp başına 9.4 gramdır. 

Polonyum bir alfa yayıcıdır ve alfa parçacık kaynağı olarak kullanılır. Tek bir gram Polonyum’un yaydığı alfa radyasou sonucu 500° sıcaklığa ulaşır. Bu özelliği sayesinde uzay teknolojilerinde önemli bir yere sahiptr.

Polonyumun birçok izotopu vardır ancak en bilineni Polonyum-210 izotopudur. Bu iotop solunum yoluyla veya açık yaralardan vücüda girdiği takdirde ciddi yaralara yol açmaktadır. Çok küçük bir miktarı bile öldürücü etkiye sahiptir.

Yazımızın önceki bölümlerinde de bahsettiiğimiz üzere Polonyum uzay sanayiinde kullanılır. 

1970’li yıllarda Rusya Ay’a gönderdiği keşif araçlarının ısıtılmasında bu elementi kullanmışlardır. Dünyadaki Polonyum rezervlerinin önemli bir kısmı Rusya’da yer alır.



Polonyum’un diğer kullanım alanlarını da şu şekilde sıralayabiliriz:

Atom bombası, fotoğrafçılık, tekstil, elektronik cihazlar, uzay araçları, nükleer fizik araştırmaları, antistatik cihazlar, nükleer teknoloji, uydular, uzay istasyonları, bilimsel araştırma ve deneyler.



Polonyum hakkında ilginç bilgiler:

Polonyum sigarada da bulunur. Günde 1,5 paket sigara içen bir kişinin aldığı radyasyon miktarı her gün akciğer filmi çektiren bir kişinin aldığı radyasyon miktarıyla aynıdır.

Bir gram polonyumun 50 milyon insanı öldürebileceği, 50 milyon insanı da hasta edebileceği iddia edilir.

Bildiğiniz üzere Marie curie Polonyum da dahil olmak üzere birçok radyoaktif elementle çalışmıştır.Radyasyonla iç içe yaşar hale gelen Marie’nin bir süre sonra evde 

bulunan mobilyalarına, giysilerine, ev aletlerine, çalışma kitaplarına ve ünlü defterine yoğun bir radyasyon bulaşmıştı. Şimdilerde ise araştırmacılar, yoğun radyasyona maruz kalan bu evin, en az 1500 yıl daha radyasyon yaymaya devam edeceğini belirttii. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School