Wikipedia

Arama sonuçları

4 Mayıs 2021 Salı

ATIK PİL VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ

 


                                                                             

ATIK PİL

         Kullanım ömrünü tamamlayan, son tüketim tarihi gelmiş olan veya uğramış olan fiziksel hasar sonucunda kullanılmayacak duruma gelen pillere atık pil denir. Piller, şarj edilebilir piller ve şarj edilemeyen piller olarak ikiye ayrılmaktadır. Şarj edilebilen piller tekrar tekrar kullanılabilmektedir fakat şarj edilemeyen pillerin kullanım ömrü bataryası bitince bitmektedir. Bu nedenle şarj edilemeyen pillerin geri dönüşüme kazandırılması şarttır. Piller kullanım ömrünü tamamlamış olduğu zaman doğaya atılmamalı ve geri dönüşüme kazandırılmalıdır. Çünkü atık piller içeriğindeki kimyasal maddelerden dolayı doğaya, canlılara ve insanlara zarar verebilmektedir ve bunun sonucunda çevre kirliliği oluşabilir. Atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak amacıyla evlerinizde, iş yerlerinizde biriktirdiğiniz atık pilleri poşette, karton kutuda veya kavanozlarda biriktirip süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atmalı ya da pilimizi satın aldığımız yere geri vermeliyiz. Ömrü bitmiş olan tüm pillerin atık pil toplama ünitelerine bırakılması önemlidir. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse; 1 tane kalem pil, çevre dostu ürün olsa da aktığında zararlı kimyasallar toprağa karışmakta ve 4 metrekare toprak kirlenmektedir. Bu durumda toprakta üretim yapılması imkansız hale gelmekte ve topraktaki yararlı mikroorganizmalar da zarar görmektedir.

             Pilleri çöpe atmadan önce nelere dikkat etmeliyiz?

  •                Pilleri atık depolarına toplu bir halde götürebilirsiniz. Atık pilleri biriktirmek amacıyla kavanoz, poşet vs. kullanabilirsiniz.
  •                Bulunduğunuz ilçede, mahallede atık pil kutuları olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  •              Atık pil toplama kutuları, pil alışverişi yaptığınız marketlerde, elektrik malzemeleri satılan mağazalarda, belediye binası yakınlarındaki parklarda olabilir.
  •             Günümüzde, pil satan yerlerin yasal olarak atık pil toplama kutusu bulundurması gerekiyor. Alışveriş yaptığınız bir yerde bu kutulardan yoksa satıcıları uyarabilirsiniz.
  •              Pildeki metaller, geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilen parçalardır.
  •             Kullanım ömrü biten pilleri atık pil kutularına atıp su ve toprak kirliliğinin önüne geçmiş olursunuz ve insan sağlığını korumuş olursunuz.
  •             Pillerdeki temel zehirli maddeler cıva, kadmiyum ve kurşundur. Günümüzde bazı markalar cıva içermeyen piller üretebilmektedir. Bütün pillerin cıva içermemesi, 1 ton pil atığında 5 gram cıva bulunması anlamına gelir ki bu insan sağlığını tehdit edecek bir rakam değildir. Ancak düğme pillerdeki cıva miktarı henüz azaltılmış değildir. Pildeki nikel değerli metaldir ve geri dönüşümde nikel ve kadmiyum tekrardan pil üretiminde kullanılabilir. Tüm pillerin geri dönüşümüyle ekonomide ciddi kazanımlar elde edilebilir.
Elif Melda-EKAL
Teşekkür ederiz. 


2 yorum:

  1. Oldukça güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkür ederiz. Azra Nur/EKAL

    YanıtlaSil
  2. Elif Melda pil ve pil atıkları hakkında verdiğin bilgiler sayesinde farkındalık oluşturman sayesinde toplumda duyarlılığımızı artırmış olacaksın, teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Fenerbahçe Anatolian High School