Wikipedia

Arama sonuçları

17 Nisan 2021 Cumartesi

Einsteinium (TR) - Gikal


 


"Einsteinium" yapay bir elementtir. Hidrojen bombası testi sırasında dağılmış nötronlar sayesinde keşfedildi. Einsteiniumun adı, nükleer çalışmaları ile bilim dünyasında devrim niteliğinde etkilere sahip olan ünlü bilim adamı Albert Einstein'ın adına ithafen verilmiştir. *



Her izotopun nötronlarla bombardıman edilmesiyle elde edilen yapay elementin çalışmalarıysa , keşfedildikten bir süre sonra "Gizli Çalışma" adı altında  devam etti. Einsteinium çok radyoaktif olduğu için ticari olarak kullanılmasa da çoğunlukla bilimsel araştırmalar için kullanılmaktadır.



Çok küçük miktarlarda elde edildiğinden önemli uygulamaları yoktur. Ancak daha ağır elementlerin sentezinde başlangıç ​​elemanı olarak kullanılır. Dünyanın varlığından bu yana yer kabuğunda olduğu tahmin edilen Einsteinium'un, kısa yarı ömrü nedeniyle farklı elementlere dönüşeceği tahmin edilmektedir. İnsan vücudunda özel bir belirtisi olmamasına rağmen radyoaktif olduğu için vücudumuza zararlıdır.



* = Albert Einstein'ın bilim tarihinin devrimci olaylarından biri olarak kabul edilen "Atomun Parçalanması" için ilk motivasyonu şuydu: Dünyada var ettiği 'Tükenmez Enerji' sayesinde enerjiye ihtiyacı olan herkes enerjiye kavuşabilecekti . Ayrıca bilim adına daha kaliteli eserlerin oluşmasında etkisi olabilirdi . Ancak bu olay  sonucunda ortaya çıkan "Nükleer Bomba", dünyanın şahit olmadığı bir güçle 2 büyük şehrin yıkılmasına neden oldu. Bununla birlikte birçok insan öldü.




https://tr.wikipedia.org/wiki/Ayn%C5%9Ftaynyum

https://tr.warbletoncouncil.org/einstenio-14777

https://www.makaleler.com/aynstaynyum-nedir-ozellikleri-izotoplari#:~:text=Einsteinium%2C%20ayn%C4%B1%20zamanda%20bilimsel%20ara%C5%9Ft%C4%B1rmalar,%2Dcoin%E2%80%9D%20ve%20elektronik%20c%C3%BCzdand%C4%B1r.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School