Wikipedia

Arama sonuçları

18 Nisan 2021 Pazar

Fransiyum (TR) - Gikal


 


Fransiyum

Fransiyum, atom numarası 87 ve element sembolü Fr olan oldukça radyoaktif bir alkali metaldir. Oda sıcaklığında katı halde bulunur. Doğal olarak oluşmasına rağmen o kadar çabuk bozulur ki çok nadirdir. Aslında bilim adamları, gerçekte neye benzediğini anlayacak kadar büyük bir fransiyum örneğine sahip olmadılar! 

Adını Marguerite Perey’in anavatanı olan Fransa’dan almıştır.

Astatinden sonra ikinci en nadir doğal elementtir. Fransiyum, alkali metal serisinin bilinen en ağır üyesidir. Herhangi bir elementin en yüksek eşdeğer ağırlığına sahiptir ve periyodik sistemin ilk 101 elementinin en kararsız olanıdır. Fransiyumun bilinen tüm izotopları oldukça kararsızdır, bu nedenle bu elementin kimyasal özelliklerinin bilgisi radyokimyasal tekniklerden gelir. 

Fransiyum çok nadirdir ve o kadar çabuk bozulur ki herhangi bir ticari uygulaması yoktur. Öğe araştırma için kullanılır. Spektroskopi deneylerinde atom altı parçacıklar ve enerji seviyeleri arasındaki sabitlerin bağlanması hakkında bilgi edinmek için kullanılmıştır. Bu elementin kanser için teşhis testlerinde uygulama bulması mümkündür.

Fransiyum, aktinyumun alfa parçalanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Toryumu protonlarla yapay olarak bombardıman ederek üretilebilir. Uranyum minerallerinde doğal olarak bulunur, ancak dünyanın toplam kabuğunda herhangi bir zamanda muhtemelen bir onstan daha az fransiyum bulunur.





https://evrimagaci.org/
https://www.bilgipedia.com.tr/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School