Wikipedia

Arama sonuçları

17 Nisan 2021 Cumartesi

Sezyum (TR) - Gikal


 

Sezyum 


Sezyum elementi rubidyum ile Bunsen ve Gustav Kirchoff tarafından 1860 yılında bulunmuştur. Kimyasal sembolü "Cs" olan bir alkali metaldir. Atom numarası 55 ve atom ağırlığı 132.90'dır. Periyodik tablosu 1A grubundadır. Oda koşullarında altın, metalik ve sağlamdır.


Sezyum, endüstride organik bileşiklerin kapasitesini ve diğer metal oksitlerin hidrojenasyondaki performansını artıran bir katalizör destekleyici olarak kullanılır. Optik cam yapımında sezyum nitrat kullanılır. Sezyum bazen vakum tüplerinden ve ampullerden oksijen izlerini çıkarmak için kullanılır.

Sezyum tuzları, çeşitli cam türlerini güçlendirmek için kullanılır. Klorür, fotoelektrik hücrelerde, optik cihazlarda ve elektron tüplerinin hassasiyetini artırmada kullanılır. Sezyum atomik saatlerde ve son zamanlarda iyon tahrik sistemlerinde kullanılmaktadır.


Sezyum, vakum ve katot ışın tüplerinde iz gazları birleştirmek ve uzaklaştırmak için bir gaz giderici olarak kullanılır. Fotoelektrik cihazların ve atomik saatlerin üretiminde de kullanılmaktadır. Ayrıca sezyum, kolay iyonlaşma özelliği ile iyon tahrikli motorlara sahip uzay araçlarında yakıt olarak kullanılmaktadır.



https://www.haber7.com/guncel/haber/2409192-sezyum-137-nedir-sezyum-elementinin-kullanim-alanlari-nelerdir

https://evrimagaci.org/sezyum-10151


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School