Wikipedia

Arama sonuçları

10 Nisan 2021 Cumartesi

Krom Elementi

 

 

    Krom elementi, atom numarası 24, atom ağırlığı 51,996 olan metalik bir elementtir. Latincesi Chromium’dur ve simgesi Cr’dir. Krom periyodik tablonun 5B alanında yer almaktadır.

    Krom kaplama işleminde özellikle kullanılan krom elementi, endüstriyel alanda kullanımı 20. yüzyılları bulmuştur. Endüstriyel sektörde en önemli olan özelliği ise erime noktasının 1890°C kadar ulaşırken, kaynama noktası ise 2500°C derecelere kadar ulaşmaktadır.

    Kromu ilk keşfeden kişi ise Vauquelin adındaki Fransız kimyacıdır. 1797 de Sibirya`daki araştırmaları sırasında bir Kurşun filizi içerisinde bulmuştur. Krom dünyanın oluşumunda ilk kristallenen elementler arasında yer almaktadır. Krom taş, kaya vb. yerler içerisinde kristal halde bulunur ve işlenmesinin devamında toz yada sıvı olarak üretim tesislerine ulaştırılır.

    Her bileşiğinin rengi farklı olduğundan dolayı çelik yada metal üzerine sert krom kaplamada kullanıldığı gibi boya sektöründe de geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Cr +2 bileşiği mavi renkte iken, Cr +3 Yeşil, Cr +6 ve +7 sarı kırmızı ve turuncu renkte olabilirler. Gerekli solisyonlar ile boya içerisine renk vermede kullanılırlar.

Krom topraktan, taşlar arasından ve kayalar içerisinde gizlenmiş bir elementtir ve saf bir şekilde bulunmaz. Başka doğal elementler ile bileşik halinde bulunmaktadır. Gerekli işlemlerden sonra arındırılmakta ve piyasaya satılmaktadır. Krom elementinin doğada bulunuş biçimi kromit şeklindedir formülü ise FeOCr2Os3 dür.

  Metal Sanayide (paslanmaz ürün üretmek, korozyona direnç, sert mukavemet sağlamak), kimya alanında gerekli tepkimeleri sağalmak ve yeni bir formül üretmek (boyaya renk verme vb.) için ve en önemli kullanım alanı Ni ile beraber paslanmaz çeliklerdedir. Oluşturduğu kromoksit tabakası çelik yüzeyini film tabakası gibi kaplar ve kimyasal korozyona karşı dayanıklılık sağlar.

   İşletmelerde, endüstriyel çözümlerdeki özelliklerinden dolayı işletmeciler için çok önemli bir elementtir.

    Mersin, Adana, Kayseri, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Kocaeli, İstanbul, Yalova, İzmit te krom yatakları vardır. Krom elementi kandaki şekerin hücrelere aktarılmasına yardımcı olur. Krom, yer fıstığı, yumurta sarısı, peynir, üzüm suyu, maya, istiridyede de bulunur. Kemiklere de faydası vardır.

Kılıçoğlu Anadolu Lisesi öğrencisine teşekkür ederiz. Zehra - EKAL

KAYNAKÇA: 

https://tr.wikipedia.org/, https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/https://www.uzkarmakina.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School