Wikipedia

Arama sonuçları

10 Nisan 2021 Cumartesi

Seaborgiyum

 


    Seaborgiyum "Sg" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 106 olan sentetik kimyasal elementtir. Amerikan nükleer kimyacı Glenn T. Seaborg'dan ismini alan element, yalnızca sentetik olarak laboratuvarda oluşturulabilir  doğada bulunamaz. Aynı zamanda radyoaktif bir element olan seaborgiyumun bilinen en kararlı izotopu 269Sg'dir ve yarı ömrü yaklaşık 14 dakikadır. Periyodik tabloda seaborgiyum bir d-blok geçiş elementidir. 7. periyodun bir üyesidir ve 6d serisi geçiş metallerinin dördüncü üyesi olarak 6. grupta bulunmaktadır. 
    Element üzerinde yapılan deneyler seaborgiyumun 6. grupta tungstenden daha ağır homolog olarak davrandığını doğrulamıştır, ancak diğer 6. grup elementlerinin kimyası ile benzediği düşünülmektedir. Sovyet bilim adamları kurşun-207 ve kurşun-208’i, krom-54 iyonları ile bombalamışlar. Sonucunda 106 atom numarasına sahip ve kütle numarası 259 olan ve yaklaşık 0.007 saniyelik bir yarılanma ömrüne sahip bir element izotopu üretmişlerdir. Öte yandan Amerikalı araştırmacılar, kaliforniyum-249’un ağır bir radyoaktif hedefini, oksijen-18 iyonlarının ışınları ile bombalamışlar. Bu da 106 atom numarasına sahip ve kütle numarası 263 olan, 0.9 saniyelik bir yarılanma ömründe farklı bir izotop elementinin oluşturulmasına neden olmuştur. Daha sonra Dubna’daki Rus araştırmacılar, 1993’te elementin iki izotopunun sentezini bildirmiştir. Aynı yıl Berkeley grubunun çalışmaları doğrulanmıştır. Doğrulanmanın ardından Amerikalı araştırmacılar, Amerikan nükleer kimyager Glenn T. seaborg’un onuruna, daha sonra Uluslararası saf ve uygulamalı Kimya Birliği tarafından da onaylanan seaborgiyum adını geçici olarak vermişlerdir. 
    Şimdiye kadar sadece birkaç tane seaborgiyum atomu yapılabilmiştir bu nedenle günlük hayat yerine bilimsel alanlarda kullanılır. Son derece kısa yarılanma ömrü sebebiyle, seaborgiyumun çevreye kötü bir etkisi yoktur. İnsan sağlığına etkileri henüz araştırılmamıştır.

Kılıçoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi: Elif Su - EKAL

Kaynak araştırması: https://malzemebilimi.net/seaborgiyum-nedir-seaborgiyum-elementinin-ozellikleri-ve-kullanim-alanlari.html/amp, https://evrimagaci.org/seaborgiyum-10177/amp 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fenerbahçe Anatolian High School