Wikipedia

Arama sonuçları

11 Nisan 2021 Pazar

Toryum Elementi

 

    Toryum atom numarası 90 olan radyoaktif bir elementtir. Kimya biliminde “Th”   simgesiyle gösterilir.  Atom ağırlığı yaklaşık 232 g/mol, yoğunluğu da 11,7 g/mL’dir. 1755 °C de eriyen bir elementtir. Adını İskandinav mitolojisindeki savaşçı Thor’dan alır. 1829 yılında Jöns Jacob Berzelius tarafından keşfedildi. Kurşun renginde, düşük derecededir. Radyoaktif özelliğinden dolayı zehirlidir.

    Toryum, periyodik tablonun aktonitler element serisinde bulunur. Toryumun kimyasal özellikleri yönüyle Hafniyum, Zirkonyum ve Titanyum elementleriyle benzerlik  göstermesinden dolayı  bu elementlerle beraber periyodik tablonun 4B grubunda yer almaktadır.



    Toryum; Torit, Toriyanit ve Uranotorit madenlerinden çıkarılır. Ekonomik değeri çok yüksektir. Türkiye’de çok fazla toryum çıkması sebebiyle çok şanslı bir ülkedir. Dünyada 2. Sırada yer alıyor. Geçmiş zamanlarda Toryum dioksit ısıtılarak ışık veren gaz lambası fitillerinde kullanılmıştır. Günümüzde nükleer enerji santrallerinde yakıt olarak kullanılabilmektedir. Hatta Hindistan ve Çin’de bunu yapmak için çalışmalar başladı fakat daha henüz çok yeni bir çalışmadır.

Kılıçoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi,  Bahar – EKAL teşekkür ederiz.

Kaynak: https://www.enerjiportali.com/toryum-nedir-nerelerde-kullanilir/          https://tr.wikipedia.org/wiki/Toryum                                          https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/periyodik-tablo/toryum


1 yorum:

  1. Bilgilendirici bir yazı olmuş.Ellerinize sağlık.Elif Melda/EKAL

    YanıtlaSil

Fenerbahçe Anatolian High School